Sanbe, The Market Leader

Sanbe didirikan pada 1975 di Bandung oleh Jahja Santoso ber¬saudara (Sanbe singkatan dari “Santoso bersaudara”), alumnus jurusan farmasi ITB. Mulanya mereka hanya memproduksi obat-obatan dengan resep dokter, tetapi pada 1985 mereka juga memproduksi obat-obatan untuk hewan.Pada 1987 Sanbe mulai menjalin kerja sama internasional perta¬manya dengan Zambeleti/Eurodrugs. Dua tahun kemudian Sanbe menda¬pat lisensi untuk memproduksi dan memasarkan obat-obatan dari Menarini, salah satu perusahaan farmasi tertua di Italia yang pada 2003 nilai penjualannya mencapai US$2,32 miliar. Menarini terkenal dengan produk-produk uji glukosa

jhilger11.jpg

dan urine. Memasuki 1992, Sanbe mulai memproduksi obat-obatan OTC, salah satunya bermerek Sanaflu. Lalu sembilan tahun kemudian Sanbe mulai mengembangkan divisi risetnya.Kini Sanbe, yang mempekerjakan 1.500 karyawan, memiliki 150-an produk mulai dari antibiotik klasik hingga modern, vitamin, termasuk obat-obatan hewan. Mereka memiliki 22 pusat distribusi dengan jaringan yang terdiri dari 40.000-an dokter. Seluruh pemasaran produk Sanbe saat ini dipegang oleh distributor tung¬galnya, PT Bina San Prima. Menurut Jahja Santoso, “Seluruh produk kami ditujukan untuk pasar dalam negeri.”

Kekuatan:

  1. Lobi ke jaringan dokter amat kuat.
  2. Mulai masuk ke bisnis obat-obatan cair.
  3. Memiliki kekuatan dalam mengontrol distribusi obat-obatannya. Ini terutama karena produk mereka didistribusikan oleh distributor tunggal, PT Bina San Prima.

Kelemahan:

  1. Masih mengandalkan produk-produk antibiotik lama, seperti Amoxsan, Cefat, dan Baquinor.
  2. Produk-produknya kurang high-tech.
  3. Inovasinya masih terbatas.

Brief Description

Sanbe Farma with NPWP: 1.104.916.0-423 is a national company established on 01/04/1975. The company is a exporter, manufacturer, and their business activity include: pharmaceutical. Authorised capital for the company is Rp. 1,905,000,000 and its paid up capital is Rp. 1,905,000,000. With its head office in Bandung, its products/services include pharmaceutical products. Brands of the company include Poldan, Sanaflu. Sanbe Farma employs around 4,003 staff in 2005

Financial Analysis

In 2005 total revenue for Sanbe Farma was recorded to be Rp.462,000 million. This is a 8.45 per cent increase from the previous year where revenue total Rp.426,000 million.

The company achieved a gross profit of Rp.278,000 million and a gross profit Rp.256,000 million in 2005 and 2004 respectively. This is an increase of 8.59 per cent. Gross profit before tax as a ratio of turnover for Sanbe Farma was 60.17 per cent while the average gross profit before tax as a ratio of turnover for the industry is estimated to be 38.25 per cent. As such the company’s gross profitability ratio to turnover was better than the industry’s average.

Cost of goods in 2005 increased by 8.24 per cent to Rp.184,000 million compared to Rp.170,000 million the previous year.

With operating expense having increased from Rp.172,000 million in 2001 to Rp.186,000 million in 2005, profit before tax for Sanbe Farma was estimated to reached Rp.84,000 million and Rp.92,000 million in 2004 and 2005 respectively.

Sanbe’s Point of View

Sanbe Farma was founded in 1975. Now more than 25 years after its inception, it has grown into Indonesia’s largest ethical pharmaceutical company among over 200 pharmaceutical companies including multinationals with over 1500 employees. The major activity is of course the production and sales of medicines such as the classical and modern antibiotics, vitamins, etc., not only for human but also in the veterinary field for animal health.

We serve the medical community of this vast country of over ten thousand islands through 22 own distribution centers and we keep contact with close to 40.000 medical doctors. Our portfolio has over 150 medicines and medicinal products. Our market is almost 100% domestic and relatively little effort has been made so far by us to open foreign markets yet, although we have some sales in surrounding South-East Asia (Vietnam, Myanmar, Thailand and Singapore) and African countries.

Worldwide progress in the health science – in medical biotechnology – and the knowledge of medicines is now increasing at a speed never reached in mankind’s past. At the molecular level it has been estimated that some 500 molecules in the various cells of the human body are the known target for various medicines. The mechanism of action of one after another medicine is being elucidated. This year we have seen the decoding of the total human genome, in excess of 30.000 genes, coding for at least as many proteins, if not many more. Already a paralogue for the receptor protein of serotonin (affecting depression), a protein in the airway muscles involved in asthma and a protein in the brain linked to amyloid plaques thought to be involved in Alzheimer’s and Down’s syndromes have been identified. These are among first data from the two privately and publicly funded Human Genome projects and will undoubtedly lead to improved medication for these diseases.

Indonesia has never been in the forefront of the health science, but has been provided by us and our colleagues in the pharmaceutical field, affordable medicines for its large population. We, at Sanbe Farma, have been very fortunate because we gained the knowledge to formulate – after patents expire – some of the most potent medicines ever discovered by mankind.

Our labour force is skilled and cost-effective and we pray that this will be recognized by the Multinationals, the Universities and the Governments in the Western World, which should be on the lookout for opportunities to press forward in solving the huge problems

of human health with competent partners in the Eastern and Southern parts of the world. A world which has become small because of English as a common language, the Airplane and the Internet. We have decided to start our Home Page this year, in order to let the World know that we are ready to interact and also look beyond our own borders seriously. We do not want to be left behind in the world of the health industries, but want to be partners all along from the inception of a medicine to its use, from the start of a medical diagnostic device until its application. It has become easy now to interact and work together in a structural way. Medicines should be produced in the world of the cost-effective and skilled labor forces in order to render them affordable for all the people of the world.

So we are not only seeking distributors for our medicines, which are produced here in Bandung in the most modern facilities and with all the care needed to preserve their quality, but we are foremost looking for overseas innovative and creative partners in our own field who are willing to give licenses to us to produce and promote the products in Indonesia, especially those of course that are particularly relevant for the prevalent diseases of the People from Indonesia.

Our newly appointed and first Director of Biotech and Science, Dr. J. Hilgers from The Netherlands, will describe in his message to you how he envisions the future for Sanbe Farma in the field of “biologicals”. It is sufficient to mention here our ambitious new program, to be launched in close collaboration with Bandung’s most prestigious Institute in the field of human vaccines (The 111 year old Instituut Pasteur, now called BioFarma, recognized by the World Health Organization) in the field of human and animal vaccines and some Medical Faculties of prominent Indonesian Universities.

We-all of us- at Sanbe Farma are in high spirits entering the Virtual World with our Home Page on the Internet and hope that it will bring us a wealth of new interactions and contacts, necessary to make progress in the Real World.


About these ads

  1. Bobby

    hmmm…sanbe…baru 8 bln krj di palembang…eh dah pindah area bangka…cepet banget ya??? so bgmn dengan km>>>>>>??????

  2. rafi

    Salah bozzz yang bener SANTUNAN BESAR bukan SANTOSO BERSAUDARA.

    GBY

  3. Hengky

    Sanbe bisa sukses soalnya ngasih gaji ke para low mangemetnya gak berani bayar mahal.
    yang diterapkan hanya punishmet tanpa reward.

  4. ronald

    Sanbe ? bagus … mau donk join

  5. Gaji kecill boss, byk punishment, sedikit rewards…

  6. primer

    Klo butuh marketing_Apt., boleh tuh….Beri tau ya….tanks

  7. fadli

    Mutu produk dari sanbe berkualitas internasional..boleh donk join di marketing luar negrinya nih, bisa dipertimbangkan donk profil saya,

  8. aan

    sanbe=santunan besar, repnya nga bisa kerja, cuman tgl treatment doang. tukang becakpun nisa????????

  9. annisa

    Saya sangat tertarik dengan artikelnya…
    Luar biasa perjuangannya..!!! Saya sangat saLut..
    Saya seorang mahasiswi farmasi semester II, sejak saya mengenal farmasi.. saya mempunyai keinginan untuk bekerja di Industri farmasi, seperti Sanbe. Kalo boleh tau, apa syarat-syaratnya untuk bisa bekerja disana? dan seberapa banyak tes-tes yang harus saya tempuh?,

  10. annisa

    1 Lagi…
    Saya tunggu Informasinya di aLamat email saya.
    Terima kasih.

  11. Vie

    bner banget tuh ga brani kasih gaji, tman2 gw banyak yang kerja dah lama pe 4 taonan tapi gajinya ga naik2, kalo perusahaan maju harusnya pikirin nasib karyawan juga dongggg….

  12. zee_uzy@yahoo.com

    adakah lowongan kerja di sanbe dengan basic ilmu magister management farmasi? tolong infonya yah…thanks

  13. ~ce teraniaya~

    hm….sanbe ya? kalo sanbe itu orang orangnya banyak yang brengsek…ga atasan ga bawahan semuanya banyak yang munafik..saya eks pegawai sanbe yang teraniaya…banyak yang jual diri disana…trus bos nya juga banyak yang ga sopan….nyesel saya masuk sanbe…pak jahja nya sih ga tau…tolong donk pak jahja bawahannya ditindak yang ga bener….kita mengharapkan keadilan.saya teraniaya nih…

  14. bandung euy

    untuk yg protes…namanya juga gawe di pabrik..dimana – mana sama bo kecuali oil company…ada reward, bonus etc…gak percaya??silahkan mencobanya.

  15. goan

    Bersyukurlah dah bisa kerja….ga jadi pengangguran
    Coba bercermin….kerja keras pasti menghasilkan sesuatu
    Siapa yang menabur kebaikan maka ia akan menuai kebaikan pula….Hehehe..sok tua yah…

    Pesan sponsor : Tapi klo gaji karyawannya naik..gue setuju bgt…masa target doank seh yang naek. By the way…peringkat pertama untuk Farmasi bukannya Kalbe Farma Group…saat ini.

  16. thm

    mang rang sanbe ky gitcu ..jaim tukang becak aja bisa

  17. agnez

    ra mudheng,,
    ra nyandak,,

  18. moko31

    Mau liat analisis SWOT Sanbe Farma? bisa lihat di http://www.moko31.wordpress.com

    tp Sanbe emang bagus sih, makanya bisa jadi top leader

  19. AP

    Emang gaji kecil..komisi nya yg gede bos..

    Tp jgn salah..pressure nya jg gede bgt..gila bgt ni farmasi..setimpal lah ma bayarannya..

    Buat yg bilang tukang becak aj bisa masuk sanbe??monggo..silakan dicoba..
    Rasakan sndiri keadaan di sanbe..
    Ngmg memang gampang.. ^_^

  20. TRi

    walaupun banyak GOSIP bilang SANBE Jelek!!!! Saya tetap mau coba ikut Recrutitment kalo ada lowongan!!!!!!!

  21. R.Silvia yulianti,drh

    Saya br lulus dokter hewan,tp plantikan insyaAllah akhir april,gmn kalo ada TS untuk wilayah madura aja,saya mau..trima kasih

  22. aiu

    sanbe katanya peringkat pertama, knapa websitena jadul,modalan dikit dunk, modal marketingnya aja besar, langsung tembak!

  23. ayu

    apapun komentar ttg sanbe..tapi in fact that company yang membawa ayu seperti sekarang…and i’m very grateful…

  24. aa

    Apoteker untuk supervisor, di Sanbe Fresh Graduate = 1,2 juta. Untuk PMA/sekelas Kalbe = 3 juta. Silahkan bandingin sendiri, pokoknya kalo masuk kerja pake nahan2 ijazah berarti perusahaan tsb ga pede, takut karyawannya turn over…sebab ada yg lebih sejahtera ditempat lain.
    Marketingnya juga rasis abis, hanya “chokin” atau “cross” yg bisa masuk ke marketingnya, takut duit marketing buat dr. di bawa kabur kalee:)

  25. Ping-balik: Produk Tersayang Industri Farmasi | potret perjalanan seorang Ikhwan

  26. It produces energy for the body rather than being stored as fat and increases the metabolic rate and promotes weight loss.

    It also helps detoxify our body effectively and balances our digestive tract.
    In extreme cases the infection will travel through the bloodstream and
    affect every organ of the body.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

Ikuti

Get every new post delivered to your Inbox.

Bergabunglah dengan 275 pengikut lainnya.

%d bloggers like this: